UN: Vreme je da pričamo o robotima ubicama

IZVOR: B 92

Iako se čini kao diskusija koja bi bila primerenija skupu ljubitelja naučne-fantastike, UN organizuju četvorodnevni samit koji se tiče „smrtonosnih autonomnih robota“ u Ženevi.

Premisa skupa je prilično prosta: Grupe za zaštitu ljudskih prava su zabrinute da bi nacije mogle da počnu sa razvojem i korišćenjem robota ubica i to ne u toliko dalekoj budućnosti. Ovi roboti bi ubijali ljude bez diskriminisanja i organizacije žele postavljanje moratorijuma koji bi sprečili njihov razvoj i korišćenje. 

„Ne možemo da vidimo kako bi neživa mašina mogla da razume ili ceni ljudski život, ali bi sa druge strane, ona imala moć da odluči kada bi mogla da ga oduzme. Jedini pravi odgovor na ovu buduću pretnju jeste preventivna zabrana svih autonomnih oružja“, izjavio je jedan stručnjak za oružje u ime organizacije Human Rights Watch. 

Rane verzije ovakvih mašina su već prisutne, dronovi su već stvarnost, ali su ljudi ti koji odlučuju kada i koga će oni ubiti. Kritičari se brinu da dronovi, ili slične mašine, u budućnosti neće imati ovakva ograničenja. U prilog ovoj tvrdnji ide i podatak da Severna Koreja već poseduje robote čuvare koji mogu biti programirani da pucaju na uljeze koji ne znaju potrebnu šifru. 

Ovaj samit bi trebalo da predstavlja prvi korak ka stvaranju internacionalnih regulativa. 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: