Robotički sat napravljen od delova iz 3D štampača bez prekida ispisuje tačno vreme

IZVOR: DM

Nemački konstruktor Johanes iz Nirnberga, poznat i kao Džo i zaposlen u kompaniji “Tingivers”, načinio je robotički sat koji svojom “mehaničkom rukom” i flomasterom na beloj tablici ispisuje vreme koje u minut odgovara tačnom vremenu u tom trenutku, a zatim ga ponovo briše, ispisuje novo tačno vreme, i navodno nikad neće prekinuti ovaj „interesantan posao“.

roboklok-02-foto-thingiverse_f

Ovaj zanimljivi proizvod, nazvan “Plotklok”, pritom je načinjen uglavnom od delova napravljenih pomoću 3D štampača, doduše, poveznih pravim zavrtnjima, zupčanicima i prenosnicima. Pokreću ga Arduino Uno tabla, a tri servo uređaja kontrolišu i usmeravaju pokrete njegovih “ruku”.

Za one koji bi želeli da sami naprave svoj “Plotklok”, Džo je na internet postavio detaljne instrukcije, sa slikama i specifikacijama, koje im omogućavaju da to i urade.

Džoov “Plotklok” pritom je samo najnoviji u dugom nizu redizajniranih verzija tradicionalnog i digitalnog časovnika u 21. veku.

Hipokampus sat – tako nazvan po delu mozga odgovornom za snalaženje u prostoru i dugotrajno pamćenje – koji je prošle godine prikazan na izložbi M.A.D. u Ženevi, vreme pokazuje pomoću dve “retrogradna” kazaljke, odnosno dve kazaljke koje se kada pokažu tačno vreme vraćaju na početak, umesto da idu u krug. Leva kazaljka pokazuje minute, a desna sekunde.

437620_sat_f

Još skorije, japanske kompanija “Tokjofleš” prikazala je sat sa displejem u obliku Rošahovih mrlja, dok “Durvoč”, projekt dizajnera iz Osla, vibrira u intervalima od pet minuta, ali ne pokazuje tačno vreme.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: